miercuri, 9 noiembrie 2016

PLANTAREA POMILOR


Perioada de plantare:
-Cea mai recomandată perioadă de plantare la pomi fructiferi, arbuști sau vie este toamna după apariția primelor brume. Acestă perioadă poate fi între 15 octombrie până la sfârșit de noiembrie.
-În plus, pomii plantați toamna beneficiază de umiditatea dinprecipitații din toamnă și din topirea zăpezii, se așează mai bine, se realizează un contact perfect între rădăcini și sol, iar primăvara pornesc în vegetație mai devreme.
-Atenție! Nu se fac plantări când temperatura de afară la plantare este mai mică de -5 grade C.
-Plantarea pomilor se mai poate face și primăvara devremeimediat ce solul se dezgheață și se poate intra în teren. De obicei perioada de plantare primăvara este toată luna martie.

-Pomii plantați în această epocă formează calus și rădăcini noi abia primăvara după plantare, motiv pentru care pornirea în vegetație are loc mai târziu, iar creșterile lăstarilor din primul an sunt mai mici decât în cazul plantării de toamnă.

Pregătirea terenului:
-Solul trebuie să fie afânat în profunzime astfel încât noile rădăcini să se poată dezvolta rapid. În funcție de textura solului și tipul pomilor afânarea se face până la 40-50 cm adâncime.
-Este important ca solul să fie cât mai bine mărunțit astfel ca la plantare să nu rămână goluri de aer în jurul rădăcinilor.

-Înainte de plantare se poate face pichetarea terenului la distanțe potrivite astfel plantarea se va executa mai rapid și ușor.


Pregătirea pomilor pentru plantare
Cuprinde fasonarea și mocirlirea rădăcinilor.
-Fasonarea constă în înlăturarea porțiunii vătămate și scurtarea rădăcinilor mai groase de 3-4 mm., la 35-40 cm și a celor mai subțiri de 3 mm la 8-10 cm.
-Mocirlirea constă în introducerea rădăcinilor într-un amestec de pământ galben, balegă proaspătă și apă. Aceasta are rolul de a asigura o mai mare umiditate în jurul sistemului radicular, de a realiza o aderență mai bună cu particulele solului și dea stimula vindecarea rănilor.


Plantarea propriu-zisă
În plantațiile pe suprafețe mici, cu distanțe de plantare reduse, pentru ușura plantarea nu se mai pichetează locul pentru fiecare pom și, în acest scop, se confecționează un cablu de sârmă sau ață de balot cu lungimea de 55-60 de m, pe care se marchează cu o sârmă de altă culoare distanța între pomi pe rând și se efectuează următoarele operații:
- Pentru a putea întinde aceste cabluri la capete se leagă țăruși confecționați dintr-un lemn de esenşă tare (fag, salcâm) și care vor fi ascuțiți la unul din capete pentru a se înfige în sol;
- Acest cablu se întinde între țărușii de pe direcția rândului distanțați la 50 m, astfel încât primul semn să fie pe țărușul capăt de rând;
-O echipă formată din 2 muncitori (de o parte  i alta a sârmei de plantare) vor săpa groapa de plantare, cu adâncimea de 25-30 cm iar lățimea și lungimea gropii 30-40 cm în funcție de vigoarea rădăcinii;
- O altă echipă formată din 2 muncitori va planta pomul: unul  ine pomul vertical în dreptul semnului de pe cablu, iar celălalt trage pământul în groapă;
- Se recomandă plantarea cu punctul de altoire la 10 cm deasupra nivelului solului;
- Se acoperă rădăcinile cu un strat de pământ bine mărunțit și se calcă ușor;
- După acoperirea rădăcinilor  se aplică îngrășăminte, care nu trebuie să vină în contact cu rădăcinile.
-După ce se plantează primii 50 de m se muta cablul și se procedează la fel.
-Se recomandă ca odată cu aplicarea îngrășământului la groapa de plantare să se administreze dezinfectant pentru sol: Vydate, Force sau alt produs (cca. 20-25 g/pom), împotriva nematozilor, a cărăbușului de mai, etc.


Lucrări după plantare
-După plantare se face o copcă în jurul pomului în care se toarnă 1-2 găleți cu apă. După infiltrarea apei în sol se face un mușuroi, care completează  pământul din jurul pomului, menține umiditatea și protejează rădăcinile împotriva înghețului.
-După plantare pomii trebuie protejați împotriva rozătoarelor (iepuri, căprioare) prin învelirea trunchiului cu plase speciale. mediat după plantare se scurtează partea aeriană, la o înălțime care diferă în funcție de tipul de coroană ales și de felul materialului săditor folosit.
-Această tăiere are și rolul de a reface echilibrul între partea aeriană și sistemul radicular, care a avut de suferit cu ocazia scosului din pepinieră, când o mare parte din rădăcini se rup

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu