marți, 12 aprilie 2016

ALTOIREA VITEI DE VIE

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca portaltoii
Productia de portaltoi reprezinta prima veriga de la care porneste intregul proces de producere a vitelor altoite necesare refacerii si dezvoltarii viticulturii.in  acest scop , portaltoii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii principale:
-         Sa aiba o rezistenta mare la atacul filoxerei.
-         Sa se adapteze solurilor pe care urmeaza sa se cultive.
-         Sa aiba o afinitate buna cu altoiul.
-         Sa posede o rezistenta fiziologica suficienta la seceta si la temperaturile scazute , in  conditiile tarii noastre.
Rezistenta la filoxera pentru vitele portaltoi este insusirea principala.Pe aceasta insusire se sprijina folosirea lor ca portaltoi si necesitatea lor de a se cultiva.
Vita portaltoi este destinata sa formeze   sistemul radicular al vitelor altoite , rezistent la atacul filoxerei.
Gradul de rezistenta al vitelor se apreciaza dupa numarulnodozitatilor , dar  in special al tuberozitatilor ,  care reprezinta o necrozare mai adanca a tesuturilor si care se produc in urma atacului de filoxera.
Adaptarea unui soi de portaltoi fata de solul pe care se cultiva se considera buna , cand acesta vegeteaza bine si da productii de coarde bune.Cand portaltoiul vegeteaza slab si prezinta semne de suferinta , inseamna ca nu se adapteaza la sol.
Rezistenta la calcar.Portaltoiul se adapteaza diferit la solurile cu un continut mai ridicat in carbonat de calciu.Pentru fiecare soi de portaltoi exista o rezistenta limitativa fata de carbonatul de calciu din sol.Rezistenta portaltoilor este determinata nu de continutul total in sol al acestui mineral  , ci de cantitatea solubila din sol. 
Solubilitatea calcarului din sol este influentata de textura si umiditatea solului.Astfel , argila din sol invaluind particule de calcar reduce suprafata lor active.Nisipul , din contra , intensifica influenta calcarului , intrucat particulele carbonatului de calciu ce se afla la suprafata particulelor de nisip , maresc suprafata activa a acestora si respectiv influenta carbonatului de calciu.
In solurile mai umede , cantitatea de carbonati solubili este mai ridicata datorita apei care circula prin sol si in care intotdeauna se gasesc dizolvate anumite cantitati de dioxid de carbon.De aceea , in anii secetosi , chiar in solurile bogate in carbonat de calciu , influenta acestuia nu se manifesta nici asupra altoilor cu rezistenta scazuta.
Vitele portaltoi se adapteaza diferit si fata de compactitatea , umiditatea si uscaciunea solului.
Afinitatea intre altoi si portaltoi se considera buna cand butucul altoit se comporta in plantatie tot asa de bine ca si o planta ce se dezvolta pe radacinile ei proprii.In mod practic, ea se apreciaza ca buna cand procentul  de vite bune de plantat obtinut de scoala de vite  este ridicat , dar mai ales cand butucul altoit are o viata lunga , vegeteaza bine si da productii ridicate an de an.
Alaturi de insusirile aratate mai sus , portaltoii mai trebuie sa fie suficient de vigurosi pentru a asigura o productie buna la coarde portaltoi si pentru a imprima altoiului o productivitate mare.In conditiile tarii noastre , mai este necesar ca portaltoii sa aiba o perioada de vegetatie mai scurta pentru ca lemnul sa ajunga la coacere.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu